Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu

Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu sınavların yaklaşması ile birlikte hem öğrenciler hem de aileler tarafından araştırılmaktadır.

Üniversite sınavı her çocuğun kariyerini planladığı oldukça önemli bir mesele olarak görülmektedir. Bu dönemde özellikle kaygılar artmakta bu kaygıyı hem çocuk hem de anne baba yaşamaktadır. Bilinçli birçok birey bu süreçte çocuğuna nasıl destek olacağı ve nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Sizlerde üniversite sınavlarında anne ve babanın tutumunun nasıl olması gerektiği hakkında araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu ile ilgili olarak bilgi vermeye çalışacağız.

Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu

Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu Her çocuğun en az bir defa karşılaştığı üniversite sınavlarında anne ve babanın tutumu oldukça önemli konular arasında yer alır. Çünkü kaygılar oldukça bulaşıcı bir duygudur. Eğer anne ve babalar kaygılarını çocuklarına yansıtıyorsa çocukta da bir süre sonra kaygı oluşmaya başlayacaktır. Özellikle çocuklardan çok yüksek beklentilerin oluşması bir süre sonra sınavı bir araç değil amaç olarak görmelerine neden olabilir. Bu sebeple ilk olarak aileler kendi kaygılarını kontrol etmeyi öğrenmeleri ve azaltmayı başarmalıdır. Bu konuda gerekirse uzman yardımı almalıdır.

Olumlu sözler söylemek ya da çocuğa baskı yapmak çocuğun kaygısını azaltmaz. Olumlu cümleler kurulsa bile ses tonu, yüz ifadesi ya da beden dili ile verilen mesajlar çocuktaki kaygıyı artırabilir. Eğer anne ve babanın ağzından çıkan kelime ile beden dilinin söyledikleri çakışıyorsa bu durumda öğrenciler daha çok beden diline dikkat eder ve daha fazla kaygılanır. Sorumluluğu fazla olan çocukların aynı zamanda kaygıları da fazla olacaktır. Yani “sana güveniyoruz, kesinlikle başarırsın” gibi bir cümle ondaki sorumluluğu arttırdığı için kaygı da aynı şekilde artıracaktır. Bu nedenle üniversite sınavlarında anne ve babanın tutumu için bazı noktaları göz önünde bulundurmak gerekir.

Kaygı Yok Edilmemelidir

Üniversite sınavlarında aslında genel anlamda kaygıyı tümüyle ortadan kaldırmak iyi bir davranış değildir. Bununla beraber yaşanan kaygı belirli bir düzeyde tutmak ya da kaygıya yenik düşmemek önemlidir. Kişiler eğer bir konuda kaygı duymuyorsa o konuyu önemsemiyor demektir. Yani çocukların daha fazla motive olabilmesi için o konuda kaygı duyması önemlidir. Bu anlamda normal düzeydeki bir kaygı karar alma ya da istek duyma gibi konularda belirli enerji üretmeye yardımcı olur. Buda çocuğun ders çalışma performansını yükseltmektedir. Bu nedenle kaygıyı sıfıra indirmemek gerekir.

Sevgiyi Göstermek

Anne ve babanın üniversite sınavlarında yapması gereken tutumlardan biri çocuğu ne kadar sevdiğini göstermesidir. Çünkü çocukların başarılı olabilmesi için motivasyona ihtiyaçları vardır. Bununla beraber ne kadar çok kapasiteye sahip olduğuna inanması da bir o kadar önemlidir. Özellikle çocuklar anne ve babalarından övgü aldıkları zaman mutlu olur. Bu da onların motivasyonunu artırır. Çocuğa sürekli tembelsin demek ya da yapamadıklarını yüzüne vurmak olumsuz bir davranışken bir süre sonra çocuğun o durumu kabullenmesine yol açar. Sadece başarılı olan çocuklar gerekli ilgi ve sevgiyi gören çocuklardır. Bu nedenle sadece sınav değil sınav dışında da çocuğun ne kadar çok sevildiği ve önemsendiği sürekli olarak belirtilmelidir.

Fazla Fedakarlıktan Kaçınmak

Hayatın önemli dönemlerinden biri olan üniversite sınavlarında anne ve babanın tutumu arasında bir diğer önemli husus da fazla fedakarlık yapmaktır. Özellikle maddi açıdan aşırı fazla fedakarlıkta bulunmak bir süre sonra öğrenciyi ders çalışamaz hale getirir. Aslında bunun en büyük nedeni bu maddi fedakarlıkları sürekli çocuğun yüzüne vurmaktır. Çocuk yapılan bu fedakarlıklarına yanıt vermek zorundaymış gibi hissettiği için fazla kaygılanabilmektedir. Bu nedenle fazla fedakarlıktan kaçınmak ya da bunu çocuğa belli etmemek çok daha önemlidir.

Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu

Negatif Motivasyondan Uzak Durmak

Pek çok kişi çocuğa negatif motivasyon uyguladığı zaman çok daha fazla ders çalışabileceğini düşünebiliyor. Ancak çocuk söylenen bu negatif cümlelerden daha kötü etkilenerek bunu kabullenebilir. Yani anne ve babalar bu kadar çalışmayla kazanamazsın gibi bir cümle kurduğu zaman çocuk bunu bu şekilde kabul eder ve daha fazla çalışması gerektiğini anlamaz. Ya da tam tersi olarak hırslanabilir. Ancak fazla hırs ve inatlaşma da kaygıya neden olabilmektedir.

Kıyaslamadan Uzak Durmak

Her türlü durumda ve üniversite sınavlarında anne babanın tutumu aslında kıyaslamalardan uzak durması gerektiğini gösterir. Sadece çocuk için değil her yaştaki insanlar için kıyaslama oldukça negatif bir tepkiye yol açıyor. Özellikle üniversite sınavı gibi önemli bir dönemde başka çocuklarla kıyaslama yapılmak çocuğun motivasyonunu oldukça azaltır. Çocuk sürekli farklı kişilerle kıyaslandığı zaman kendi eksiklerini bir süre sonra göremez ya da aşırı abartır, motivasyonu azalır, anne babasını suçlar, öfkelenir ya da kaygısı artabilir. Çocuklar ailesinin kendini sevdiğini hissetmesi gerekir. Yani çocuklar ailesinin çocuğun başarısını sevmediğini anlaması gerekmektedir. Bu nedenle üniversite sınavlarında anne ve baba kıyaslamadan uzak bir tutum sergilemelidir.

Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu

Üniversite Sınavlarında Anne Babanın Tutumu ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Bu noktada tekrar etmek gerekirse; olumlu sözler söylemek ya da çocuğa baskı yapmak çocuğun kaygısını azaltmaz. Olumlu cümleler kurulsa bile ses tonu, yüz ifadesi ya da beden dili ile verilen mesajlar çocuktaki kaygıyı artırabilir. Bu dönemde uzman bir psikiyatrist ya da psikologdan destek alınması aile bireyleri açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra sizlerde üniversite sınavlarına anne babanın tutumu konusu ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sınav kaygısı ve ebeveyn tutumları hakkında yardım almak istiyorsanız Ankara Psikiyatri Doktoru Doç.Dr. Cemil Çelik ve ekibinden randevu talebinde bulunabilirsiniz. https://www.feyzanuraltindal.com/

https://www.cemilcelik.com.tr/feyzanur-altindal/

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir