Psikoterapi Nedir? Nasıl İyileştirilir? - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Psikoterapi Nedir? Nasıl İyileştirilir?

Psikoterapi Nedir? Nasıl İyileştirilir? Sorusu son dönemlerde insan psikolojisi ile ilgili sıkça araştırılmaktadır.

Psikoterapi uygulamalarının amacı, terapiyi alan kişide psikolojik tam bir iyilik halinin sağlanmasıdır. Bu durumda psikolojik anlamda destek duyan birçok kişi tarafından araştırılan bir hale gelmiştir. Bundan dolayıdır ki bir çok kişi psikoterapi anlamında çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Sizlerde psikoterapi ile ilgili olarak araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Psikoterapi Nedir? Nasıl İyileştirilir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız. 

Psikoterapi Nedir? Nasıl İyileştirir?

Psikoterapi, en genel anlamıyla insan psikolojisinin iyi ve tam sağlıklı hale gelmesi için uygulanan terapi çeşitlerinin tümüdür. İnsan psikolojisinin tam sağlıklı ve iyi olabilmesi için insanların zaman zaman terapiye ihtiyaç duyma durumu olağandır. Ve bu terapiler yardımıyla insan psikolojisi tam bir iyilik haline getirilebilir. Bu terapilerin çeşitlerine veya uygulanma sıklığına psikoterapi uzmanları karar vermektedir.

Psikoterapi Kimlere Uygulanır?

Psikoterapi herkes içindir. Kişi ihtiyacı olduğunu düşündüğünde terapistten yardım alabilir. İlla ki bir psikiyatrik bozukluk olmasına gerek yoktur terapi alması için. Ancak psikiyatrik bozukluk tanısı alan hastalarda psikoterapi süreci psikiyatri uzmanının gözetiminde yapılması gerekir.

Psikoterapi, psikolojik sıkıntılar içerisinde olduğu uzmanlar tarafından gözlemlenmiş herkese yapılabilir. Yaş veya cinsiyet fark etmeksizin herkesin zaman zaman psikolojik sıkıntılar içerisine girmesi, kendisini çaresiz hissettiği durumlarla boğuşması ve kendisini çıkmazda hissetmesi olağandır. Bu gibi durumlarda uzmanlara danışarak kişiye en uygun psikoterapi yöntemini seçip psikoterapiye başlanmalı ve psikolojik hali iyi oluncaya dek bu terapi seansları devam etmelidir. Psikoterapinin uygulanabileceği kişiler ise şöyle sıralanabilir:

  • Akran zorbalığına maruz kalmış, ihmal veya istismara uğramış veya suça sürüklenmiş çocuklar
  • Ergenlik çağındaki gençler
  • Geçmişindeki bazı pürüzleri hayatına dahil ederek bu gününü tam anlamıyla kaliteli yaşayamayan yetişkinler
  • Hiçbir nedeni olmadan da kendisini iyi hissetmeyenler

  Psikoterapiden yararlanabilirler. Psikoterapi, insanların yaşam kalitelerini artırmak için çeşitli yöntem, kuram ve terapi çeşitleri sunmaktadır. Uzman kontrolü eşliğinde bu çeşitli terapi yöntemlerinden kişinin durumuna veya yaşına göre en uygun olanı belirlenir. Yaklaşım vemüdahale yöntemi seçilir ve psikoterapiye başlanır.

Kişinin psikolojisi tam anlamıyla iyileşene kadar, atlatamadığı sorunları ile baş etmeyi öğrenene kadar veya kendisini iyi hissedebildiğini tanımlayana kadar devam eder. Ve yine aynı şekilde ilgili psikoterapi uzmanı eşliğinde sonlanır.

Bunun yanı sıra Çocuklarda Arkadaşlık İlişkilerinin Önemi ile ilgili olarak bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Psikoterapi Nedir? Nasıl İyileştirilir?

Psikoterapi Nasıl Uygulanır?

Psikoterapi uygulamaları çeşitlilik göstermektedir. Alanında uzman kişiler tarafından psikoterapi çeşitlerinden en uygun olanı seçilir ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kişiye uygulanır. Öncelikle sakin, sessiz ve psikoterapi uygulanacak kişinin kendisini rahatça ifade edebileceği bir ortam seçilir. Daha sonrasında uzman kişi, psikoterapi alacak olan kişiden sıkıntısı ile ilgili olay örgüsünü dinler ve sonrasında kişinin yaşına, hayat ve yaşayış şekline en uygun gördüğü psikoterapi şeklini belirler. Ve psikoterapiye başlanır. Psikoterapi uygulamalarının amacı, terapiyi alan kişide psikolojik tam bir iyilik halinin sağlanmasıdır.

Psikoterapi alan kişi ve psikoterapi sağlayıcısı uzman tarafından bu terapinin ne kadar süreceği belli olur. Ve o zamana kadar kişide tam bir psikolojik iyilik hali sağlanması için karşılıklı çaba gösterir. Çeşitli yaklaşımlarla uygulamaya geçilen psikoterapi seansları kişinin psikolojik iyilik halini hedeflemektedir. Psikoterapi uygulayıcısı uzman kişi, örneği psikoterapi alan kişinin güçlü yanlarını ortaya çıkararak ve kişiye bunu hissettirerek güçlendirici yaklaşımı uygulamış olur. Hangi yaklaşımın uygulanacağına ve uygulama sıklığına psikoterapi uzmanı kişi karar vermekte ve terapi seanslarını yönetmektedir.

 Bu sayede uzman kişiler eşliğinde psikoterapi seansları sağlanmış olur ve kişide psikolojik iyilik hali gözlemlenir. Tam bir psikolojik iyilik hali gözlemlenen kişi ile yine psikoterapi sağlayıcısı uzman kişi tarafından terapi son bulur. Kendisini zaman zaman iyi hissetmeyen kişiler için ise halk arasında ‘dertleşme’ olarak bildiğimiz durumu uzman kişilerle gerçekleştirerek insanlar kendilerini iyi hissetmek isteyebilir. İnsan zaman zaman yargılanmadan dinlenmek ister. Karşısındakine koz verme hissi olmadan dertleşmek ister. Bu gibi durumlarda da psikoterapi seansları uygulanabilir. Yine psikoterapi uygulayıcısı uzmanlar tarafından bu seansların çeşidi ve zamanı, seans sayısı belirlenir ve süreç o şekilde ilerler.

Kimler Psikoterapi Uygulayabilir?

Her alanda olduğu gibi psikoloji alanında da çalışması gerekenler alanında uzman kişilerdir. Bu uzman kişiler öncelikle psikoloji ve psikolojik destek hakkında eğitim almış olan kişilerdir. Bu eğitim kimi alanlarda lisans eğitimi olduğu gibi kimi alanlarda da yüksek lisans eğitimi gerektirmektedir. Psikoterapi uygulamaya yetkin kişiler psikiyatristler, pratisyen hekimler, psikologlar, klinik psikologlar, psikiyatri hemşireleri, hemşireler, psikolojik ve rehberlik danışmanlarıdır.

Psikoterapi ihtiyacı olan herkes psikoterapi hizmetini ilgili alanda kendisini yetiştirmiş herhangibir terapistten alabilir. Ancak psikiyatrik bozukluk tanısı konulmuş ise tedavi ve terapi süreci psikiyatri uzmanı ile işbirliği içinde yürütülür.

Bu unvanları almak için üniversitelerin ilgili bölümlerinde lisans veya yüksek lisans eğitimi almış olmak gereklidir. Psikoterapi, ancak ilgili eğitimini almış alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirilebilir. Bu, alanında uzman kişiler tarafından psikoterapi uygulanabilir ve psikolojik olarak tam bir iyilik hali hedeflenebilir. Psikoterapi süreçleri sonunda, psikoterapi alan kişide psikoterapi veren uzman tarafından psikolojik olarak tam bir iyilik hali olduğu gözlemlendiğinde terapi süreci sonlandırılır.

Psikoterapi Fayda Sağlar Mı?

Psikoterapi fayda sağlar mı? Sorusuna verilecek en net cevap uzman kişinin mesleki tecrübesi ve kişinin ruhsal bozukluk durumuna göre değişim göstermesidir. Ancak psikoterapi alan birçok kişide iyileşmelerin olduğu gözlemlenmiştir. Bu haliyle alacağınız profesyonel psikoterapi desteği sizlerin ruhsal açıdan daha iyi bir hale gelmenizi sağlayacaktır. Bu konuda özellikle psikoterapi alacağınız merkezi ve uzmanı iyi bir şekilde seçmeniz gerekmektedir. Ayrıca sorununuz tam olarak belirtilmesi de sizlere uygulanacak olan tedavi yönteminin daha etkin olmasını sağlayacaktır.

Ankara Aile, Evlilik ve Çift Terapisi

Bireysel Psikoterapiler günümüzde çok sık kullanılmaya başlanmış alternatif tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Bunun yanında özellikle ilişki sorunlarında da Ankara Aile ve Çift Terapisinin başarı oranı artmaktadır. Bu süreçte iyi bir Ankara Aile Danışmanlığı ile psikolojik iyilik halinin sağlanması mümkün olmaktadır. Çiftlerle Şema Terapi Odaklı çalışıldığında çiftler arasında ilişki sorunları kolaylıkla çözülebilmektedir. Ankara aile ve çift danışmanlığı Şema Terapi ekolü ile Doç.Dr. Cemil Çelik’in ofisinde Aile Danışmanı Anila Çelik https://anilacelik.com/ tarafından yapılmaktadır.

Ankara Çocuk ve Ergenlerde Psikoterapi

Çocuk ve ergenlerin Psikoterapi süreci bu alanla ilgili özel eğitim almış psikoterapistler ile yapılmalıdır. Ankara çocuk ve ergen psikoterapisi Ankara Psikiyatrist Doç.Dr. Cemil Çelik’in ofisinde Çocuk ve Ergen Danışmanı Feyza Nur Altındal https://www.feyzanuraltindal.com/ tarafından yapılmaktadır.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir