Metakognitif Terapi - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Metakognitif Terapi

Metakognitif terapi, teori ya da bir düşünme şekli olarak adlandırılan bu idea, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Hangi amaç doğrultusunda kullanıldığı ve ne gibi özelliklere sahip olduğu ise pek çok kişi tarafından merak ediliyor.

Metakognitif Terapi Dikkatin Uyumlu ve Esnek Kullanılmasını Sağlıyor

Metakognitif terapi olarak adlandırılan bu terapi yöntemi dikkatin normalden daha uyumlu ve daha esnek hale gelmesini sağlarken düşünsel ve duygusal dünya ile esnek ve adaptif bir ilişkinin kurulmasına yardımcı oluyor. Kişinin düşünce dünyası ile ilgili düşüncelerini yapılandırılmasına yardımcı olan ve bu süreçlerde önemli bir rol oynayan Metakognitif terapi, günümüzde bir tedavi yöntemi olarak da kullanılıyor.

Metakognitif terapi ile öncelikle olumsuz düşünce ve duyguların evrensel ve geçici durumlar olduğu kabul ediliyor. Bu terapi yönteminde her insanın belirli süreçler doğrultusunda kendisi, dünya ya da diğerleri ile ilgili negatif düşüncelere kapılmasını normal olduğu, ancak bu gibi düşüncelerin geçici olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılıyor.

Uzun süreli meydana gelen bunalım hissi ve hiçbir şeyin eskisi gibi güzel olmayacağını düşünmek çeşitli sebepler doğrultusunda yaşanabilecek bir durum olduğu gibi kişiyi depresyon gibi istenmeyen psikolojik rahatsızlıklara sürükleyebilir. Dolayısıyla bu gibi problemler yaşanan ve yan etkisinde görülen durumlarda Metakognitif terapi bir tedavi yöntemi olarak kullanılır. Pek çok farklı faydası olması sebebiyle son yılların en çok araştırılan tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Metakognitif Terapi

Metakognitif ile Düşüncelerinizi Olumlu Yönde Şekillendirin

Metakognitif terapi faydaları düşünce ve duyguları olumlu şekilde yönlendirebiliyor ve şekillendiriliyor olmak var. Metakognitif düşünce ve ona bağlı olarak gelişen reaksiyonlar düşüncelerin kalıcı mı yoksa geçici mi olacağına karar vermeye yardımcı oluyor.

Psikolojik olarak kişinin kendine rahatsız hissetmesine neden olan pek çok farklı problem olduğunu söylemek mümkün. OKB ya da depresyon gibi kronik olarak meydana gelen ve kişinin güncel hayatına odaklanmakta zorlanmasına yol açan bu gibi problemler çeşitli terapiler ile aşılabilecek problemler olarak değerlendiriliyor. Bu noktada düşünceyi olumlu yönde ilerletmek amacıyla tercih edilen ve son yılların en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olmayı başaran Metakognitif terapi, Metakognitif terapi eğitimi almış kişiler tarafından veriliyor.

Bu doğrultuda terapi sayesinde elde edilecek avantajların uzun bir listeye sahip olmasını sağlamak için bu alanda bilinçli ve uzman kişiler tarafından terapi almanız gerektiğini bilmelisiniz. Yeterince bilinçli olmayan ya da bu alanda belirli deneyime sahip olmayan kişiler tarafından verilen terapi herhangi bir işe yaramayacağı gibi daha yanlış durumlara yol açabilir. Bu gibi problemler yaşamak istemiyorsanız mutlaka alanında uzman kişilerden terapi almalı ve terapi aldığınız kişinin bu konuda bilgi sahibi olduğundan emin olmalısınız.

Düşüncelerinize Yanıt Verme Biçimlerinizi İnceleyen Metakognitif Terapi

Metakognitif terapi teknikleri hakkında yapılan pek çok araştırma bulunuyor. Kısa süre içerisinde büyük bir popülerlik kazanan bu terapi yöntemiyle ilgili en çok merak edilen konuların arasında ise hangi amaçla tercih edildiği ve ne gibi incelemeler yaptığı var.

Metakognitif Terapi

Diğer tedavi yöntemlerinden farklı olarak bu terapi yönteminde sosyal ve fiziksel algı ile bağlantılı inançlar ya da başkaları yahut çevre ile ilgili düşüncelere odaklanılmıyor. Aksine Metakognitif terapi sayesinde kişilerin düşüncelere yanıt verme biçimleri inceleniyor dolayısıyla düşüncelere yanıt verme biçimlerinin de iyileştirmeler yapılıyor. Üst bilişsel süreçleri ele alan ve uzmanlar tarafından gerçekleşen bu tedavi yöntemi ile düşüncelerin olumlu yönde ilerletilmesi daha kolay hale geliyor.

Metakognitif terapi nasıl yapılır sorusuna tek bir şekilde yanıt vermek mümkün değil ancak yaklaşık 4 ay süren bir tedavi yöntemi olduğunu söylemek mümkün. Bu tedavi yöntemiyle ilgili en çok merak edilen ve sorulan soruların arasında ise herhangi bir ilaç kullanılıp kullanılmadığı var.

Psikolojik olarak meydana gelen rahatsızlıkların giderilmesi amacıyla gerçekleşen tedavi yöntemlerinin çok büyük bir çoğunluğunu tedavi yöntemini ek olarak hastaya ilaç tedavisi başlatılır ve böylelikle tedavi sürecinin kısaltılması sağlanır. Metakognitif terapinin kısa süre içerisinde en çok dikkat çeken terapi yöntemlerinden biri haline gelmiş olmasını sağlayan en önemli özelliği tedavi süresi boyunca hastanın ilaç kullanmasına gerek kalmıyor olmasıdır.

Her seans ortalama 45 dakika süren ve genellikle haftada bir veya 2 seans gerçekleşen Metakognitif terapi; 4 aylık süre sonunda hastalığı istenen sonuçların gözlenmesi ile tamamlanıyor ve hastada iyileşme gözleniyor. Seanslar şeklinde uygulanan tedavi süreci özellikle depresyon ve kaygı durum bozukluğu gibi durumlarda oldukça önemli avantajlar yaratıyor olması sebebiyle tercih ediliyor.

Metakognitif Terapi

Depresyon Tedavisi İçin Metakognitif Terapi Uygun mu?

Metakognitif terapi uygulama ve etkinlik alanı oldukça geniş bir tedavi yöntemi olması sebebiyle dikkat çekiyor. Hasta ve doktor arasında meydana gelen seanslar doğrultusunda gerçekleşen bu tedavi sürecinde hastanın iyileşme gözlenmesi ile birlikte tedavi azaltılıyor ya da sona eriyor. Bu noktada Metakognitif terapi olarak adlandırılan bu tedavi yönteminin özellikle depresyon hastalığı ile karşılaşan kişiler tarafından tercih edildiğini söylemek mümkün.

Depresyon gibi psikolojik olarak motivasyon eksikliği yaşamaya neden olan ve gündelik hayata devam etmeye bile engel olabilecek kadar ciddi bir kronik rahatsızlık olarak değerlendirilen hastalıklarda Metakognitif terapi ile oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Bunun yanı sıra terapiyle depresyonun oluşmasına  neden olan etkenler irdeleniyor ve böylelikle hastanın tekrar bu gibi bir problem yaşamasına engel oluşturabilecek bir tedavi yöntemi ilerletiyor.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir