Duygusal İstismar: Ben senin ebeveynin değilim ANNE! - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi

Duygusal İstismar: Ben senin ebeveynin değilim ANNE!

Duygusal istismar ile ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında bu problemin özellikle ebeveynlerden anne olan taraf sebebiyle gerçekleştiği görülüyor. Elbette duygusal istismara neden olan babalar da var. Ancak yapılan araştırmalarda duygusal ihmal babalar tarafından daha çok gerçekleştirilirken duygusal istismarın anneler tarafından daha çok gerçekleştirildiği görülüyor.

Duygusal İstismar Hayatı Zorlaştırıyor

Duygusal ya da psikolojik istismar duyguların kullanılarak başka bir kişinin kontrol altına alınmasına verilen isimdir. Duygusal istismar ne demek sorusuna kişinin eleştirilerek, utandırılarak ya da suçlanarak yapmak istemediği şeyleri yapması durumu olduğuna dair yanıt vermek mümkün olabilir. Bu durum genellikle ebeveynler tarafından çocuklara yöneltilen bir problemdir.

Fiziksel olmadığı için duygusal istismar zor anlaşılır. Fakat bu durum duygusal istismarın ciddi bir problem olmadığı anlamına gelmez. Duygusal istismarın da fiziksel istismar kadar geri dönüşü zor olan problemlere yol açabileceğini söylemek gerekir.

Duygusal İstismar Nelere Yol Açar?

Önüne geçilmeyen, önlem alınmayan ya da fark edilmeyen duygusal istismarın sonuçları kişinin hayatını direkt olarak etkileyecek kadar ciddi olabilir. Duygusal istismarın sonuçları ve buna bağlı olarak meydana gelen problemler yaşayan kişilerde farklılık gösterebilir. Ancak temel olarak;

  • Kişinin öz saygısını yitirmesine,
  • Bağımsızlık kazanmakta zorlanmasına,
  • Ruh sağlığını kaybetmesine neden olur.

Duygusal istismar açık ya da gizli şekilde yapılabilir. Her iki şekilde de maruz kalan kişinin özgüvenini hızlanmasına neden olur. Maruz kalan kişi aldıklarından ve gerçeklerden şüphe ederek yaşamaya başlar. Bu durum istismar eden kişinin amaçladığı duruma ulaşmasını sağlar. Böylelikle kişi istismar ettiği kişiyi istediği gibi kontrol edebilir.

Kişinin duygusal olarak kontrol altına alınmaya çalışılması durumu duygusal istismarı nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir. Duygusal istismar romantik ilişkilerde görülebileceği gibi aile üyeleri ve arkadaşlar arasında da görülebilecek bir problemdir.

Duygusal İstismar Nasıl Anlaşılır?

Duygusal istismar fiziksel istismar kadar belirleyici özelliklerine sahip olmadığı için anlaşılması zordur. Fakat duygusal istismara uğradığınızı anlamak için öncelikle karşınızdaki kişinin karakterini anlamaya çalışmalısınız. Bu kişiler;

  • Karşılarındaki insana kolaylıkla aşağılayıcı isimler takabilir,
  • Sık sık patronluk taslar,
  • Gündelik konuşmalarında bile küfür eder, bağırır ve karşısındaki kişiyi küçük düşürmeye önemsemez,
  • Toplum içinde sırrı ve eksiklerin ortaya çıkarılmasında herhangi bir sakınca görmez,
  • Siz önemli bir şeyden bahsediyor olsanız bile kayıtsız kalır,
  • Yaptığı şakaların iğneleyici olduğunu bilmenize rağmen bu durumu kabullenmez,
  • Sosyal medya casusluğa yatkın olur,
  • Sizin adınıza kararlar alıp uygulamada zorluk çekmez,
  • Finansal anlamda sizi kontrol altına almaya çalışır,
  • Meydana gelen problemlerde her zaman sizi suçlar,
  • Aşırı kıskanç davranışlar sergiler,
  • Suçluluk duygusu yaratır.

Anne Tarafından Yaşatılan Duygusal İstismar Nedir?

Duygusal istismar son yılların en ciddi psikolojik savaşlarından biri haline geldi. Bu durum arkadaşlar ve özellikle ikili ilişkiler arasında sıklıkla yaşanıyor. Ancak duygusal istismar ile karşılaşılan ortamların başında aile ve özellikle anne geliyor.

Anneler çocukları ile iletişim halinde kalmayı ve çocuklarına duygusal ihmal yaşatmamak için farklı önlemler almayı tercih ediyor. Ancak bir süre sonra annenin çocuğu gibi değil annesi gibi davranmaya başlaması ebeveynlik sürecinde yapılabilecek en büyük hatalardan biri haline geliyor.

Çocuğun sosyal ortamlara karışmasına sakınca bulması, bir başkasıyla görüştüğünde bunu kıskandığını dile getirmesi ve kısıtlamaya çalışması, çocuğun başarılarını üstlenmesi gibi pek çok farklı duygusal istismar örnekleri bu konuda verilebiliyor. Annesi tarafından duygusal istismara uğrayan çocuklar yetişkinlik dönemlerinde çok ciddi problemlerle karşılaşıyor.

Duygusal İstismarın Belirtileri Nelerdir?

Duygusal istismar belirtileri kişinin yaşam şartları ve psikolojisine bağlı olarak farklı şekilde kendini gösterebilir. Ancak;

  • Karşınızdaki kişi sizi küçümsüyor olduğu halde herhangi bir tepki vermekte zorlanıyor,
  • Sizlere yanlış gelen durumlarda tepki verdiğinizde yalnız kalacağınızı düşünüyor,
  • İnsanların sizi sevmesi için yalnızca kabullenmiş olmanız gerektiğini hissediyorsanız bu duygusal istismara uğramış olduğunuzu gösterir.

Psikolog ve psikiyatrlar tarafından yapılan duygusal istismar ölçeği bu konuda daha net bir bilgiye sahip olmanıza yardımcı olabilir. Duygusal istismarın tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu bilmek gerekir. Tedavi yöntemleri yaşanan belirtilere ve hastanın durumuna göre değişkenlik gösterebilir.

En Sık Görülen Duygusal İstismar Türü Hangisidir?

Duygusal istismar birçok farklı ilişki içerisinde gerçekleşebilir. En sık görülen duygusal istismar türü arasında ise çocuğa bağırma, reddetme, aşağılama, küfretme, yalnız bırakma, korkutma, yıldırma ve duygusal bakımdan ihtiyaçlarını karşılamama ile kendini gösteren ebeveyn istismarıdır.

Duygusal istismarın önlenmesi özellikle ebeveyn tarafından gösterildiği takdirde zor olabilir. Ebeveyn tarafından duyguların istismar gören yetişkinlerin birçok farklı problemle karşılaştıkları bilinir. Ancak duygusal istismar ikili ilişkiler içerisinde geliyorsa özellikle romantik ya da arkadaşlarınız ile meydana gelen ilişkilerinizde görülüyorsa en doğru çözüm uzaklaşmaktır. Elbette önce bu durum ile ilgili gerekli uyarıların yapılması ve durumun farkında olduğunuza dair belirtide bulunmanız gerekir. Fakat duygusal istismar ile duygularınızı kontrol altına almayan kişiler kim olursa olsun bu durumu kabul etmekte zorlanır ve genellikle kabul etmez.  Yaptığımız uyarılara rağmen durum devam ediyorsa uzaklaşmak en doğru seçenek olacaktır.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir