Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir? - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

Travma sonrası stres bozukluğu son dönemlerde birçok kişinin üzerinde hassasiyetle durmuş olduğu ve araştırma yaptığı konular arasında yer almaktadır.

Travma sonrası stres bozukluğu kişilerin aşırı derecede önemsediği bir olay karşısında yaşadıkları psikolojik olumsuzluklardan oluşmaktadır. Bu durum çeşitli psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkarak kişilerin olumsuz bir hayat sürmesine sebebiyet vermektedir. Yaşanılan travma ile birlikte kişilerde sinir, stres ve ani duygu değişimi gibi birçok olumsuz psikolojik tavır görülmektedir. Bundan dolayıdır ki, birçok kişi stres bozukluğu ile ilgili olarak araştırma yapmaktadır. Sizlerde travma sonrası yaşanılan stres bozukluğu ile ilgili olarak bilgi almak için araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda stres bozukluğu nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Stres bozukluğu kişilerin aşırı dehşete düştükleri olaylardan sonra yaşadıkları psikolojik travmadır. Travma sonrası stres bozukluğu kişilerin çaresiz kaldıkları durumların ardından yaşadıkları ruh durumudur. Stres bozukluğu nedir? stres bozukluğu genelde kişinin yakınının ya da kendisinin yaralandığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Bu durumda kişiler içinde bulundukları çaresiz durumu atamazlar ve sonrasında çeşitli ruhsal sıkıntılar ile karşılaşırlar. Dramatik olaylar bireylerin ruhsal olarak etkilenmesine sebep olur. Bu dramatik olayların kişilerin üzerinde bıraktığı etkilerden en önemlisi travma sonrası stres bozukluğudur. Yaşanılan travmalar kişilerin bilinçaltına yerleşerek ruh sağlığının olumsuz etkilenmesine sebep olurlar.

Psikolojik Travmaya Yol Açan Olaylar Nelerdir?

Psikolojik travmaya yol açan nedenler ile ilgili olarak genellik korku, dehşet ve çaresizlik hissi ortaya çıkarabilecek nedenlerin yer aldığını söyleyebiliriz. Kişiyi aşırı şekilde korkutan, dehşete düşüren ve çaresizlik hissini ortaya çıkaran bu olaylar doğrudan travmaya dönüşerek bazı stres bozukluklarını ortaya koyabilmektedir. Psikolojik travmaya yol açan stres bozukluklarında ön plana çıkan olaylar şunlardır;

  • Savaşlar
  • Patlamalar
  • Afetler (deprem, sel, yangın)
  • Saldırı,
  • Tecavüz
  • İşkence
  • Kazalar
  • Aile içi şiddet
  • Çocuklukta yaşanan taciz

Stres Bozukluğunun Belirtileri

Travma sonrası stres bozukluğu travmatik bir olay yaşayan herkesin yaşayabileceği bir durumdur. Stres bozukluğunun belirtileri halsizlik, isteksizlik, uykusuzluk, olayla ilgili anıların sürekli taze tutulması, kolay irkilme, çabuk sinirlenme ve sürekli yorgunluk olarak bildirilmiştir. Belirtiler travmadan sonraki birkaç gün içerisinde kendini göstermeye başlar. Kişinin de çabaları sayesinde bu belirtiler birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir. Ancak bazı durumlarda belirtiler uzun sürüyorsa mutlaka uzman bir kişiden konuyla alakalı destek alınması gerekir. Aksi halde bu durumda belirtiler artarak kişinin gündelik hayatının kısıtlanmasına sebep olur. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için kişilerin mutlaka bu belirtilerin uzun sürdüğü durumlarda uzmana başvurmaları gerekir.

Travma sonrası stres bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu

Stres Bozukluğu Neye Sebep Olur?

Travma sonrası stres bozukluğu neye sebep olur? stres bozukluğu uzun yıllar sürebilen bir hastalıktır. Bu noktada kişinin iradesi oldukça önemlidir. Kişi iradesini kontrol edebildiği durumlarda bu hastalıktan birkaç hafta içerisinde kurtulabilir. Ancak durumun uzun sürdüğü ve kontrol edilemediği durumlarda ortaya intihara meyil çıkabilir. Bunun yanı sıra yeme bozuklukları da travma sonrası stres bozukluğunun yol açtığı diğer hastalıklardandır. Bu hastalığı uzun süre yaşayan ve kontrol edemeyen kişilerde ortaya çıkabilecek en önemli olumsuzluklardan biri de alkol ve uyuşturucu kullanımıdır. Ayrıca bu durumlar, rahatsızlığı yaşayan kişi için kaçınma yöntemidir. Bunlarla karşı karşıya kalmamak için uzman bir kişiden destek alabilirsiniz. Stres bozukluğunun sebep olduğu nedenleri listelemek gerekirse;

  • Uykusuzluk
  • Kâbuslar
  • Olayın sürekli hatırlanması
  • Sürekli tekrarlanacağı korkusu
  • Kendini diken üstünde hissetme
  • Kolay irkilme
  • Ani sinirlenme
  • Gelecek kaygısı
  • Yabancılaşma
  • İletişim Bozukluğu
  • Huzursuzluk

Psikolojik Travma Tedavisi

Psikolojik travma hastalıkları kişinin ailesine ve çevresine büyük bir sıkıntı veren ancak tedavisi mümkün rahatsızlıklardır. Travmalardan etkilenmiş birçok kişi yaşadıklarının ruhsal bir rahatsızlık olduğunu bilmemektedir. Ayrıca sorunların tedavisi olduğunu da bilmemekte ve tedavi imkanlarına nasıl ulaşacağı konusunda bir tereddüt yaşamaktadır. Bu konuda ön yargının yıkılarak bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Alacağınız psikolojik destek sizlerin daima olumlu bir hayat sürebilmesi adına oldukça önemlidir.

Psikolojik tedavi yöntemleri kişilerin yapısı ve durumuna bağlı olarak değişmektedir. Bundan dolayı kişilere yönelik olarak özel tedavi yöntemleri oluşturulabilmektedir. Ayrıca internet ortamında yer alan çeşitli tedavi yöntemlerini denemenizin sizlere tam olarak bir fayda sağlamayacağını belirtelim. Sizlerin durumu göz önünde bulundurularak oluşturulacak özel tedavi yöntemleri daima daha sağlıklı bir sonuç verecektir.

Stres Bozukluğu Tedavisinin Önemi

Travma sonrası stres bozukluğu ile ilgili olarak sizlere başlıklar halinde kısa ve öz bir şekilde bilgi sunmaya çalıştık. Travma sonrası yaşanılan stres bozukluğunun giderilmesi üzerine tedavi görülmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra sizlerin daha pozitif ve iyi bir hayat sürdürebilmeniz ve bu travmanın atlatılması adına tedavinin kaçınılmaz olduğunu söylemek mümkündür. Ankara stres bozukluğu ve Ankara psikiyatri konusunda ulaşabileceğiniz alanında uzman psikologlara sahiptir. Hayatınızı daha anlamlı ve güzel bir hale getirmek istiyorsanız profesyonel bir tedavi ile birlikte stres bozukluğunun önüne geçmeniz gerekmektedir. Ayrıca sizlerde travma sonrası yaşanılan stres bozukluğu ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir