Mitamoni Nedir? Tedavisi Nasıldır? - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Mitamoni Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Mitomani Yalan Söylemenin Alışkanlık Hali

Yalan söylemenin alışkanlık haline gelmesine neden olan duygu durum bozukluğu mitomani ne demek sorusuna yanıt olarak verilebilir. Patolojik yalancı olarak da adlandırılan ve tek başına bir hastalık olmasa da çeşitli psikiyatrik rahatsızlıkların bir belirtisi olan mitomani, farklı yöntemlerle tedavi edilen bir duygu durum bozukluğudur.

Mitomani Sosyal Hayatta Damgalanmaya Neden Oluyor

Çoğunlukla karşıdaki kişiyi aldatmak amacıyla gerçeğe aykırı olarak söylenen söze yalan adı verilir. Her insan hayatının bazı dönemlerinde yalan söylemeye ihtiyaç duyabilir. Etik olarak uygun olmayan uydurma, asılsız ve gerçek olmayan sözlere yalan adı verildiği gibi, kişinin yalan söyleme alışkanlığına sahip olması sosyal hayatına vurulan en önemli darbeler arasında bulunur. Hiç kimse yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmiş kişiler ile iletişim halinde olmak istemez. Bu durum yalan söylemeye alışkanlık haline getiren insanların sosyal damgalanmaya uğramasına yol açar.

Halk arasında yalan söyleme hastalığı olarak da değerlendirilen mitomani bir tür kişilik bozukluğudur. Mitomani adı verilen kişilik bozukluğu altta yatan zihinsel bir sağlık probleminin de işareti olabilir.

Yalan çoğu zaman kişinin kendini bir durumdan kurtarmak amacıyla gerçeğe uygun olmayan şekilde anlattığı hikayeler veya gerçek üzerinde yaptığı değişikliklerdir. Mitomani yaşayan kişiler yani patolojik yalancılar hikayeleri kendilerini herhangi bir durumdan kurtarmak amacıyla değil, insanları etkileme amacıyla süslerler.

Patolojik yalancı yani mitomani olan kişiler ile herhangi bir sebep doğrultusunda yalan söyleyen kişiler birbirinden farklıdır. Mitomani yaşayan kişiler söyledikleri yalanların doğru olduğuna inanırlar ya da inanmış rolü yaparlar.

Mitomani Belirtileri ile Farklı Şekillerde Karşılaşmak Mümkün

Mitomani hastalığı kendini farklı belirtilerle gösterebilir. Patolojik olarak yalan söyleme güdüsüne sahip olan kişiler günlük iletişimlerinde yalana başvururlar. Yalan söylemelerine gerek olmayan durumlarda dahi hikayeleri abartılar, süslerler ve gerçekten uzaklaştırırlar.

Mitomani yaşayan kişiler yalan ve abartma olmadan iletişim kurmakta zorlanırlar. Patolojik yalancılık davranışın bir parçası haline geldiği için yalan ve abartma olmadan iletişim kurmak sıkıcı ve monton hale gelir. Mitomani yaşayan kişiler yalan ve abartıyı hayatlarının merkezine koyarlar.

Mitomani tedavi edilmezse ne olur sorusuna kişinin kendine hayali bir dünya oluşturabileceğine dair yanıt verilebilir. Mitomani yaşayan kişi için yalan söylemeden ve hikayelere abartı katmadan anlatmak belirli bir süre sonra neredeyse imkansız hale gelecek ve söylediği yalanlara inanmaya başlayacaktır. Bu durumun ardından genellikle kişi kurduğu hayal dünyasında yaşamaya başlar ve gerçeklikten uzaklaşır.En sık görülen mitomani belirtileri arasında;

  • Mitoman kişiler yalan söylediklerinin farkında olmazlar.
  • Hayal gücü ile ürettikleri düşüncelerin gerçek olduğuna inanmaya başlarlar.
  • Mitomani yaşayan kişiler yalan söyledikleri süre boyunca suçsuzluk ya da utanç hissetmezler.
  • Mitoman kişiler ile yalancıların arasında büyük bir fark bulunur. Mitomani yaşayan kişilerin söyledikleri yalanlar etkileyici ve gerçeğe oldukça yakındır. Çoğu zaman mitomani biri ile iletişim kurduğunuzda karşınızdaki kişinin size yalan söylediğinin farkında bile olmazsınız.
  • Mitomani yaşayan kişiler anlattıkları hikayelerde çoğunlukla kendilerini kahraman olarak gösterirler.
  • Mitomanlar söyledikleri yalanları doğrulamak için hem geçmişe hem de geleceğe dair yalan söylerler.
  • Mitomani yaşayan kişilerin yalan söylemek için bir gerekçeleri, ihtiyaçları veya bu durumdan bir kazançları yoktur.
  • Mitomanların yaşadıkları duygu durum bozukluğu çoğunlukla 15 yaş sonrası kendini gösterir ve bu kişilerin üstün bir sözel hikayeye sahip oldukları görülür.
  • Anlattıkları bazı hikayelerde kendilerine de zarar verebilirler.
  • Aile ilişkileri zaman içerisinde bozulmaya mahkumdur.
  • Kendileri veya bir başka konu hakkında sürekli olarak söz verirler ancak verilen hiçbir sözü tutmazlar.

Mitomani: Her Şey Odak Noktası Olmak İçin mi?

Mitomani neden olur sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt olsa da hangi neden dolayısıyla bu problemin meydana geldiğine dair kesin bir yanıt vermek mümkün değildir. Çoğunlukla mitoman kişinin kendisini kahraman gibi göstermek ve çevresindekiler tarafından kabul görmek amacıyla yalana başvurduğu bilinir.

Anti sosyal kişisel bozukluğu gibi bir takım kişilik bozuklukları da mitomani hastalığına yol açabilir. 2007 yılında yapılan bir dizi çalışma sonucunda mitomani hastalığının merkezi sinir sistemini etkileyen bir takım sorunlar sebebiyle de meydana gelebileceği tespit edilmiştir. Bireyin hormonu ve kortizol oranında görülen anormallikler, travma ya da kafa travması da mitomani hastalığına yol açabilir.

Mitomani nasıl anlaşılır sorusuna en doğru yanıtı bir psikolog veya psikiyatrist verebilir. Mitomani tedavi edilebilir mi sorusuna profesyonel bir yanıt almak ve bu süre zarfında dikkat edilmesi gereken etkenleri öğrenmek için mutlaka bir psikolog ya da psikiyatriste danışmalısınız.

Mitomani Rahatsızlığı Yaşayan Hastalar Doktora Çok Nadir Başvuruyor!

Birden farklı belirti ile kendini gösteren de farklı sebepler dolayısıyla gerçekleşen mitomani nasıl geçer sorusuna verilebilecek tedavi yöntemleri birbirinden farklıdır.Duygu durum bozukluğu olarak değerlendirilebilecek bu problemin tespiti için mitomani testi yapılması gerekir.

Mitomani rahatsızlığı yaşayan kişiler çoğunlukla yaşadıkları problemin farkında olmadıkları için doktora başvurmazlar. Kişiler çoğunlukla mitomaninin yanında bulunan başka psikolojik rahatsızlıklar için doktora başvurur. Başvuru esnasında psikolog veya psikiyatr hastada mitomani belirtileri gözlemlerse mitomani tedavisi için gerekli süreci başlatabilir.

Destekleyici terapiler mitomani tedavisi var mı sorusuna yanıt olarak verilebilir. Mitomani rahatsızlığını gidermek amacıyla yapılan terapilerde kişinin kötülük yapma amacıyla değil psikolojik bir dürtü sebebiyle yalan söylediği üzerine çalışılır.

Tedavi için çoğunlukla terapi yeterli olur ancak terapi uzun bir süreçtir ve aile desteği gerektirir. Kişi mitomaninin yanı sıra birden fazla psikolojik rahatsızlık yaşıyorsa mitomani ilaçları kullanımı gerekebilir.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir