Ereksiyon Bozukluğu Nedir? - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Ereksiyon Bozukluğu Nedir?

Ereksiyon bozukluğu nedir sorusu erkeklerde cinsel fonksiyon bozuklukları konusunda en çok sorulan sorulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda sertleşme bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlığın tıptaki karşılığı ise erektil disfonksiyon olarak biliniyor. Yaş aldıkça bu problemin görülme sıklığı ise artıyor. Yaygın bir problem olarak görülen ereksiyon bozukluğu, araştırmalara göre özellikle 40 yaş üstü bireylerde %50 oranında görülüyor. Yani 40 yaş üzerindeki her iki erkekten birinde bu problem yaşanabiliyor. Bu yazıda ereksiyon bozukluğu nedir, sebepleri, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ereksiyon Bozukluğu Ne Demek?

Ereksiyon bozukluğu, bir diğer adı ile sertleşme bozukluğu, cinsel ilişki sırasında yeteri kadar sertleşme sağlanamaması ve buna bağlı olarak cinsel ilişkiye başlanamaması ya da cinsel ilişkinin devam ettirilememesi ile sonuçlanan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Cinsel fonksiyon bozuklukları kategorisinde değerlendirilen ereksiyon bozukluğu, farklı sağlık sorunlarına bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor.

Cinsel ilişki sırasında ara sıra meydana gelen erkeklerde sertleşme problemi, ereksiyon bozukluğu anlamına gelmeyebilir. Bu durum sizin açınızdan endişelenmeniz gereken bir durum değildir. Ancak bilindiği üzere cinsel ilişki sırasında bu problemi yaşayan erkeklerde özgüven problemleri görülebilmekte, stres ortaya çıkabilmektedir. Eğer sık sık sertleşme problemi yaşıyorsanız uzman bir hekime danışmaktan çekinmemeniz önem taşımaktadır. Bu problem, altta yatan başka bir sağlık sorununa bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, o sağlık sorununun ortadan kaldırılması ile birlikte sertleşme probleminiz de geçecektir. Bunun dışında sertleşme problemleri için farklı tedavi yöntemlerinin de kullanıldığı bilinmektedir.

Ereksiyon Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Erkeklerde sertleşme sorunu yaşanmasının temelinde pek çok farklı fizyolojik ya da psikolojik nedenler olabilir. Bunlardan bazıları aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir:

  • Uyku apnesi
  • KOAH gibi çeşitli akciğer rahatsızlıkları,
  • Yüksek kolesterol,
  • Diyabet,
  • Epilepsi,
  • Böbrek yetmezliği,
  • MS hastalığı,
  • Siroz,
  • Tiroid gibi çeşitli hormonal rahatsızlıklar,
  • Çeşitli ürolojik hastalıklar,
  • Depresyon,
  • Anksiyete (özellikle cinsel performans anksiyetesi),
  • Travma sonrası stres bozuklukları.

Yukarıda sayılan sebepler dışında kullanılmakta olan bazı ilaçların da erkeklerde cinsel işlev bozukluğu durumlarına yol açabildiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra sigara kullanımı, dengesiz beslenme gibi sağlıksız yaşam koşullarının da sertleşme problemine yol açabileceği bilinmektedir.

Ereksiyon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde ereksiyon bozukluğunun yaygın bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Cinsel organda cinsel ilişkiye başlayabilecek yeterlikte sertleşme olmaması
  • Cinsel organda sertleşme gerçekleşse bile cinsel ilişkinin tamamlanması için yeteri kadar süre sertleşmenin korunamaması
  • Cinsel ilişki sırasında erken boşalma sebebi ile cinsel organdaki sertliğin kaybedilmesi

Bu belirtilerin bir ya da birkaçını sık sık yaşıyor iseniz uzman bir hekimden yardım almanız gerekmektedir. Bu problemlerin hangi nedenle ortaya çıktığı araştırılacak ve size uygun olan tedavi yöntemi ile sertleşme problemi tedavi edilecektir. Bu konularda bir doktora danışmaya çekinmeye gerek yoktur.

Ereksiyon Bozukluğu

Ereksiyon Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konulur? Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Ereksiyon bozukluğu rahatsızlığının teşhisi sırasında hastanın detaylı bir öyküsünün yanı sıra çeşitli fizik muayene tetkikleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu problemi yaşayan kişinin kullanmakta olduğu ilaçların da göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Bu rahatsızlığı yaşayıp bir doktora danışmanız halinde istenen tüm tetkikleri yaptırmanız oldukça önemlidir. Yapılacak olan tetkikler sonucunda sertleşme konusunda yaşadığınız problemin hangi nedene bağlı olarak meydana geldiği anlaşılabilir. Ereksiyon bozukluğu teşhisi için kullanılan bazı tetkikler aşağıdaki gibi karşımıza çıkmaktadır:

  • Kan Tahlilleri: Ereksiyon bozukluğu rahatsızlığının temelinde yatan nedenlerin ortaya çıkarılabilmesi için çeşitli kan testlerinin yaptırılması gerekebilir. Tam kan sayımı, kolesterol, diyabet gibi rahatsızlıkların varlığını araştırmak amacı ile kan tahlilleri kullanılmaktadır.
  • İdrar Tetkikleri: Sertleşme bozukluğu için yaygın olarak kullanıldığı bilinen tetkiklerden biri de idrar tahlilleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli hormon testlerinin idrar tahlili yolu ile yapılabildiği bilinmektedir.
  • Renkli Doppler: Cinsel organ içerisindeki kan akışını test ederek sağlıklı bir kan akışı sağlanıp sağlanamadığının ölçülebilmesi için Renkli Doppler testi istenen tetkikler arasında yer alabilir.
  • Biotesiometri: Erekte olan cinsel organın sinir fonksiyonlarını ölçmek amacı ile elektromanyetik titreşimler kullanılan Biosiometri testi, zaman zaman ereksiyon bozukluklarının teşhisi amacı ile istenebilmektedir.
  • Ultrason: Cinsel organ içerisindeki yapı bozuklukları ya da sağlıklı olmayan kan akışı ultrason teknikleri ile görüntülenebilmektedir.
  • Noktürnal PenilTümesans (NPL) Testi: Bu testin bir diğer bilinen ismi gece testi olarak karşımıza çıkıyor. Cinsel organ altına yerleştirilen bir cihaz sayesinde gece uyku sırasında erekte olup olmadığınızı ölçen bu tetkik, sertleşme bozuklukları konusunda kullanılan sağlık tetkiklerinden biri.

Ereksiyon Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erkeklerde cinsel işlev bozukluklarından biri olan sertleşme / ereksiyon bozukluğu teşhisinden sonra tedavilerin gerçekleştirildiği bilinmektedir. Altta yatan farklı bir problemin ortaya çıkması durumunda sertleşme bozukluğu tedavileri bu problemlere yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Yaygın olarak bu sağlık probleminin yaşanması durumunun altta yatan farklı bir sağlık sorunundan kaynaklandığı bilinmektedir. Dolayısıyla ereksiyon bozukluğuna sebebiyet veren sağlık probleminin tedavi edilip ortadan kaldırılması ile birlikte yaşanan cinsel işlev bozukluğu da tedavi edilmiş olup giderilir. Bunun yanı sıra sertleşme bozukları için çeşitli haplar ya da enjeksiyonların kullanılabildiği bilinmektedir. Ereksiyon bozukluğu nedir sorusunun yanıtını arıyor ve kendinizde olduğundan şüpheleniyorsanız bir uzman hekime başvurarak size uygun olarak planlanan tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.

Psikiyatrist Doç. Dr. Cemil Çelik cinsel işlev bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktor olup Ereksiyon bozukluğu tanı ve tedavisi alanında oldukça deneyimlidir. Ereksiyon bozukluğu tedavisi Ankara’da Psikiyatrist Doç. Dr. Cemil Çelik muayenehanesinde de uygulanmaktadır.

Doç.Dr. Cemil Çelik’in diğer makalelerine buradan ulaşabilirsiniz https://www.cemilcelik.com.tr/makaleler/

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir