Çocuklarda EMDR Tedavisi - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Çocuklarda EMDR Tedavisi

Çocuklarda EMDR Tedavisi travmatik anıları sağlıklı bir şekilde düzeltilmesi için oldukça önemli kavramlar arasında yer almaktadır.

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisi, çeşitli psikolojik sorunları tedavi etmek için kullanılan bir psikoterapi şeklidir. Son zamanlarda, çocuklar için de olası bir tedavi olarak ilgi görüyor. EMDR, insanların travmatik anıları işlemesine ve buna bağlı sıkıntıyı azaltmasına yardımcı olan bir terapi türüdür. Bir kişi travmatik bir olaya maruz kaldığında, olayın hatırasının beyinde “sıkışıp” kalabileceği ve olay kendisine hatırlatıldığında kişinin sıkıntı yaşamasına neden olabileceği fikrine dayanır. EMDR tedavisi, kişinin anıyı işlemesine ve bununla ilişkili sıkıntıyı azaltmasına yardımcı olur.

EMDR tedavisi nispeten yeni bir terapi şeklidir, ancak travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), anksiyete ve depresyon gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca yetişkinlerin travmatik anıları işlemesine ve ilgili sıkıntıyı azaltmasına yardımcı olmak için kullanılmıştır. Son zamanlarda EMDR, çocuklar için de olası bir tedavi olarak ilgi görülmektedir.

Çocuklara Uygulanan EMDR Terapisi

EMDR terapisi, kişinin travmatik anıları işlemesine yardımcı olmak için göz hareketlerinin veya diğer iki taraflı uyarım biçimlerinin kullanılmasını içeren bir terapi türüdür. Terapi sırasında, terapist çocuktan aynı anda göz hareketlerine veya diğer ikili uyarım biçimlerine girerken travmatik bir anıya odaklanmasını isteyecektir. Buradaki fikir, göz hareketlerinin veya diğer uyarı biçimlerinin, çocuğun anıyı işlemesine ve ilgili sıkıntıyı azaltmasına yardımcı olacağıdır.

EMDR terapisinin çocuklarda TSSB, kaygı ve depresyon gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca çocukların travmatik anıları işlemesine ve ilgili sıkıntıyı azaltmasına yardımcı olmak için kullanılmıştır. Ek olarak, EMDR’nin çocuklarda saldırganlık, meydan okuma ve dürtüsellik gibi çeşitli davranışsal sorunları tedavi etmede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Genel olarak, EMDR terapisi nispeten yeni bir terapi şeklidir, ancak çocuklarda çeşitli psikolojik ve davranışsal sorunların tedavisinde etkili olduğu görülmektedir. Çocuğunuz için EMDR terapisini düşünüyorsanız, bunun çocuğunuz için doğru tedavi olduğundan emin olmak için EMDR terapisi konusunda eğitim almış bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmanız önemlidir.

Çocuklarda EMDR Tedavisi

EMDR Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Geldik bu konu ile alakalı en kritik sorulardan biri olan EMDR gerçekten işe yarıyor mu sorusunun cevabına.

Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR), her yaştan bireyin travmatik olayları işlemesine ve iyileştirmesine yardımcı olmak için kullanılan bir psikoterapi şeklidir. Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), kaygı, depresyon ve fobiler dahil olmak üzere bir dizi psikolojik sorunu tedavi etmek için kullanılmıştır. Son zamanlarda EMDR, çocuklar için potansiyel bir tedavi olarak dikkat çekiyor. Ama gerçekten çalışıyor mu?

EMDR’nin arkasındaki kavram, beynin travmatik bir anıya “sıkışıp” kalabileceği ve hızlı göz hareketleriyle beyni uyararak, belleğin “sıkışabileceği” ve bireyin travmayı daha sağlıklı bir şekilde işleyebileceğidir. Bir EMDR seansı sırasında terapist, hastayı travmatik bir anıya odaklarken bir dizi göz hareketiyle yönlendirir. Fikir, göz hareketlerinin hastanın hafızayı daha etkili bir şekilde işlemesine yardımcı olacağıdır.

Çocuklar için EMDR araştırmaları henüz gelişme ​​aşamasındadır, ancak şu ana kadar elde edilen sonuçlar umut vericidir. Çalışmalar, EMDR’nin çocuklarda TSSB, kaygı ve depresyon semptomlarını azaltmada etkili olduğunu bulmuştur. Dissosiyatif kimlik bozukluğu ve karmaşık travma sonrası stres bozukluğu gibi travma ile ilişkili bozuklukların semptomlarını azaltmada da etkili olduğu bulunmuştur.

Genel olarak araştırma, EMDR tedavisi travmanın etkileriyle mücadele eden çocuklar için yararlı bir araç olabileceğini öne sürüyor. Ancak, EMDR’nin “her derde deva” olmadığını ve bilişsel-davranışçı terapi ve aile terapisi gibi diğer terapi biçimleriyle birlikte kullanılması gerektiğini not etmek önemlidir. Ek olarak, çocuklarla çalışma konusunda deneyimli, nitelikli bir EMDR terapisti bulmak önemlidir.

Ankara EMDR Terapisi Ne Sıklıkla Yapılır?

Göz Hareketi Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) terapisi, bir kişinin travmatik anıları işlemesine ve yeniden işlemesine yardımcı olmak için göz hareketlerinin veya diğer iki taraflı uyarım biçimlerinin kullanılmasını içerir.

EMDR terapi seanslarının sıklığı kişiye ve durumunun ciddiyetine göre değişebilir. EMDR terapisi genellikle sekiz ila on iki seanslık bir seri halinde gerçekleştirilir. Her seans tipik olarak 60 ile 90 dakika arasında sürer. Bu seanslar sırasında terapist, hastaya travmatik anıları hatırlama ve yeniden işleme sürecinde rehberlik etmektedir. EMDR terapisinin ilk birkaç seansı genellikle hastanın terapistiyle güçlü bir terapötik ilişki kurmasına ve güvenli ve destekleyici bir ortam oluşturmasına yardımcı olmaya ayrılmıştır. Bu seanslar sırasında terapist, hastanın geçmişini ve işlemeye çalıştıkları travmatik olayı veya olayları tartışacaktır. Terapist ayrıca hastanın sıkıntıya neden olabilecek herhangi bir tetikleyiciyi belirlemesine yardımcı olacaktır.

Hasta süreçten ve terapistten memnun kaldığında, sonraki birkaç seans gerçek EMDR terapisine odaklanacaktır. Bu seanslar sırasında terapist, hasta travmatik anıları hatırlarken ve yeniden işlerken bir dizi göz hareketi veya diğer ikili uyarım biçimleriyle hastaya rehberlik edecektir. Terapist, hastanın anıları işlemesine yardımcı olmak için bilişsel yeniden yapılandırma veya gevşeme teknikleri gibi diğer teknikleri de kullanabilir.

Standart EMDR terapisi seanslarına ek olarak, hasta ilerleme göstermiyorsa veya hastanın ek desteğe ihtiyacı varsa, terapist ek seanslar önerebilir. Bu ek seanslar, hastanın yeni travmatik anıları işlemesine yardımcı olmak veya zor zamanlarda ek destek sağlamak için kullanılabilir.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir