Alkol Bağımlılığı ve Avutucu Kaçınma Etkisi - Ankara Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi
 Alkol Bağımlılığı ve Avutucu Kaçınma Etkisi

Alkol bağımlılığı (Alkolizm) ve Avutucu Kaçınma Etkisi

Alkol bağımlılığı ya da alkolizm çoğunlukla genetik yatkınlık sebebiyle meydana geliyor. Yüksek dozda ve çok sık alkol tüketimine bağlı olarak gelişen bu bağımlılığın hem psikolojik hem de sosyal etkenler sebebiyle daha etkin hale geldiğini söylemek mümkün. Bağımlılıkla giden bir beyin hastalığı olarak ele alınabilecek alkolizm beynin ön bölgesindeki irade alanlarının işlevinin bozulmasına sebebiyet veriyor. Alkolizmin en önemli belirtisi ise kişinin sürekli olarak ve yoğun miktarda alkol alması, alkol almadığı durumlarda kendini gergin ve stresli hissetmesi olarak ele alınıyor.

Alkol Bağımlılığı Nasıl Gelişiyor?

Alkolizm ve avutucu etkisi son yılların en ciddi psikolojik problemlerinden biri haline geldi. Bu doğrultuda alkol bağımlılığının neden meydana geldiğini anlamak, bağımlılık doğrultusunda meydana gelen psikolojik sürecin anlaşılması konusunda önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra alkol bağımlılığının tek şekilde gerçekleşmediğini ve alkolizmin de birbirinden farklı çeşitleri olduğunu söylemek gerekiyor.

Ruhsal ya da bedensel bir sıkıntının giderilmesi için aşırı alkol alma durumu alkol bağımlılığı neden olur sorusuna yanıt olarak verilebilir. Alkol bağımlılığında göz önünde bulundurulması gereken en önemli etken bu durumun fizyolojik değil daha ziyade psikolojik bir bağımlılık olması. Bırakıldığında kesilme belirtisinin görünmüyor olması alkolizmin en önemli etkilerinden biri.

Elbette alkol bağımlılığı ile birlikte fizyolojik olarak da çeşitli problemler meydana geliyor. Olağan dışı alkol alma sonucunda gastrit ve karaciğer yağlanması başta olmak üzere pek çok farklı bedensel bozukluk oluşuyor. Tüm bunların yanı sıra yoğun alkol tüketimi ile birlikte ruhsal ve fiziksel yönden bağımlılık oluşuyor. İstemli denetim kalkıyor, içme isteye durdurulamaz hale geliyor. Bu durum ise bedensel bozuklukların gelişmesine yol açıyor.

 

Alkol bağımlılığından kurtulma bağımlı olan kişinin son aşamaya gelene dek fark ettiği bir durum olmuyor. Öyle ki bazı durumlarda hasta son aşamaya gelmiş olsa dahi yakın çevresinden aldığı dönütlere anlam veremiyor ve alkolizm etkisinde olduğunu halen anlayamıyor. Aykol bağımlılığının dördüncü ve son tipi ağır bedensel ve ruhsal bozuklukları meydana gelmesiyle oluşuyor. Alkole karşı direnç şarkımı oluşmuş olması sebebiyle alkolü azaltıldığı ya da kesildiği taktirde kesilme belirtileri meydana geliyor.

Alkolizm esnasında bazı zamanlarda zorlantılı içme dönemlerini görülmesi mümkün. Bu süreçte kişi alkole susamış gibi bir davranış içerisinde oluyor. Aşırı bir istek ve tutku ile alkolü arıyor ve bulduğu taktirde hayati bir ihtiyaca sahip olmuş gibi içiyor. Bu dönem bazen günler, bazen haftalar, bazen ise aylarca sürüyor.

Engellenmeye Tahammül Edemeyen Bireyler Alkol Bağımlılığına Daha Yakın

Alkol bağımlılığı sorunları ve bu sorunun meydana gelmesine neden olan etkenler tek bir liste ile ele alınabilecek kadar kısa değil. Son yılların en çok yaşanan psikolojik problemlerinden biri haline gelen alkol bağımlılığının pek çok farklı sebep dolayısı ile gerçekleşmekte olduğunu söylemek mümkün. Ancak alkol ve madde bağımlılığı neden olan etkenleri şu şekilde listeleyebiliriz;

  • Kişisel problemler: Özgüven konusunda büyük bir kayıp yaşayan, engellenmeye tahammülü olmayan, içedönük, depresif, mükemmeliyetçi kişilerde alkol bağımlılığının oranı çok daha yüksek.
  • Çevresel faktörler: Kişinin ailesinde alkol ve madde kullanımı yoğunsa, kişide genetik ve çevresel risk daha yüksek hale geliyor. Birinci derece akrabalarında alkol bağımlılığı olan kişilerin riskinin 7 kat daha fazla olduğunu dile getirmek mümkün.
  • Stres etkenleri ve psikolojik problemler: Psikolojik olarak bir rahatsızlık ile karşılaşmak, alkol bağımlılığına iten faktörlerden biri. Yapılan araştırmalar sosyal fobi yaşayanların alkol bağımlılığını %19, uyuşturucu madde bağımlığına ise %13 daha yatkın olduklarını gösteriyor.
alkol-bagimliligi-avutucu-kacinma
Alkol bağımlılığı ve avutucu-kaçınma

Alkolün Avutucu Etkisinden Nasıl Kaçabilirim?

Alkolün yarattığı avutucu etki alkol problemi ve bağımlılık ile karşı karşıya kalan kişilerin bu problemle karşılaşmalarına neden olan temel etken. Alkol sonrası vücutta meydana gelen fizyolojik değişiklikler avucu bir etki yaratıyor ve bu durum alkol almaya başlamadan önce problem ettiğiniz düşünceleri daha az düşünmenize ve hissetmenize neden oluyor. Fakat bu gibi bir avucu etkinin kesinlikle geçici olduğunu ve ortadan kalktığı takdirde daha ciddi bir problem haline gelebileceğini mutlaka bilmelisiniz.

Alkol bağımlılığı altında olan kişilerin avutucu etkisinin geçici olduğunu anlamaları oldukça zor. Bu kişiler bağımlılık ile karşı karşıya kaldıkları için avutucu etki ortadan kalktığında tekrar alkole sığınıyor ve tekrar bu gibi bir etkiyi yakalamaya çalışıyor. Eğer bu durumun farkındaysanız ve alkolün avutucu etkisinden kaçmak için yollar izliyorsanız bu durum kabullendiğini anlamına gelir. Eğer etkilerden kaçmak için bir yol arıyorsanız bu durum iyileşmeye hazırsınız demektir!

Alkol Bağımlılığını Kabul Edenler Kurtulmaya Daha Yakın

Alkol bağımlılığıyla karşılaşan kişilerin yaşadıkları en büyük problemlerden bir tanesi yaşadıkları bağımlılık problemini kabul etmemek. Alkol bağımlısı olduğunu kabul etmeyen kişiler tedavi sürecini anlamadıkları ve irdelemedikleri için iyileşemiyor. Eğer alkol bağımlılığı yaşıyor olduğunuzu kabul ediyorsanız bu durum kurtulmaya çok daha yakın olduğunuzu gösterir.

Alkol bağımlılığı sonrasında kendini iyi hissetme için psikolojik ve profesyonel destek şart. Elbette alkol bağımlılığının fizyolojik etkilerini de göz ardı etmemek gerekir. Dolayısıyla hem psikolojik hem de fizyolojik olarak bağımlılıktan kurtulmak adına tedavi görmek önemli. Bunun yanı sıra alkolün avutucu etkisinden kaçmak adına yakın çevrenizden de gerekli motivasyonu sağlıyor olmanız gerekiyor. Ancak hepsinden önce bağımlılığı yenebileceğinize olan inancınızı kaybetmemeniz gerekiyor.

Düşüncenizi Paylaşın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir